Over ons

Het team van Koprol is ontstaan vanuit Missie030, een sociaal ondernemerschap project van Starters4Communities. Al snel kwamen we er achter dat wij vieren een gezamenlijk passie delen: het bestrijden van voedselverspilling. Het was een proces dat gepaard ging met vallen en opstaan. Er is geëxperimenteerd met een restproduct van de bierbrouwerij, schillen van citrusvruchten en andere soorten 'afval' producten. Uiteindelijk kwamen we erachter dat we door fruit uit de verbrandingsoven te redden de meeste impact maken én het lekkerste product kunnen maken. Lees hier meer over ons en onze missie! 

Dit zijn de Koprollers

Sake Kolhoff

Sake leidt het groepsproces in goede banen en is de mastermind achter onze recepten. Zo is hij de bedenker van onze amazing Rollies! Deze chef weet zelfs een ordinair stokbrood met ei om te toveren tot een culinair spektakel. 

Eva Berends

Eva houdt de positieve spirit vast in de groep. Ze is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Koprol. Ze beheert de social media en de website, en staat vooraan met creatieve activiteiten tijdens evenementen en acties. 

Robin Schöttelndreiër

Robin is de stabiele factor in de groep. Met een lach stelt ze kritische vragen en regelt ze de administratieve en financiële zaken. Ook houdt Robin zich bezig met de sociale impact die Koprol maakt. 

Merijn van Logtestijn

Merijn houdt zich bezig met de technische kanten van het droogproces. Hij weet precies hoe op welke temperatuur Rollies het lekkerst worden. Daarnaast is hij een held met Excel en zorgt hij ervoor dat ons businessmodel klopt. 

Onze missie

Koprol in Utrecht strijdt tegen voedselverspilling in Utrecht. Onze missie is om Utrecht verspillingsvrij te maken! Dat doen we door het verkopen van een product dat gemaakt is van fruit dat anders verspild zou worden. Bessen met een barstje worden niet meer verkocht, een hele partij vijgen wordt afgekeurd terwijl er slechts 10% niet meer goed is, en er zijn boomgaarden waarvan de vruchten niet worden geplukt omdat ze een vlekje hebben.

Door het fruit eerst tot een smoothie te blenden, uit te gieten op een plaat en vervolgens te drogen in een droogoven, toveren we dit fruit om tot een lekkere snack: de Rollie! Het drogen van het fruit levert niet alleen een lekker tussendoortje op, maar zorgt er óók nog eens voor dat de houdbaarheid van het fruit en heel stuk wordt verlengd. Zo kunnen we echt impact maken.

Door de verkoop van Rollies dragen wij bij aan de oplossing van een groot en ingewikkeld probleem: voedselverspilling. Iedereen weet het, er worden bergen aan eten verspild. Deze verspilling vindt plaats op allerlei manieren en op verschillende plekken in de voedselketen. Een rapport van UK's global food security programme concludeerde in 2013 al dat deze verspilling aanpakken essentieel is om “voldoende voedsel te leveren, een ​​groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden en de honger te bestrijden, die wereldwijd een op de acht mensen treft” (The Guardian, 2013). 

 

Naast dat we verspilling voorkomen door afgeschreven fruit te gebruiken, hopen we dat onze Rollies je een stukje bewuster maken van dit probleem. Koprol is een startup met een boodschap. Door ons verhaal te delen, weet iedereen dat onze Rollies van afgeschreven fruit gemaakt zijn. Dat is immers ons ‘unique selling point’. Gemaakt van afgeschreven fruit en dan toch zo lekker! Het laat jullie ervaren hoe zonde het zou zijn als dat fruit verspild zou worden. Het geeft je de kans om zelf te zien en proeven dat veel van dit afgeschreven fruit écht geen afval is. 

 

We hopen dat we ooit overbodig zijn, maar tot die tijd rollen wij die Rollies! Rol jij met ons mee?