Over ons

Het team van Koprol is ontstaan vanuit Missie030, een sociaal ondernemerschap project van Starters4Communities. Al snel kwamen we er achter dat wij vijven een gezamenlijk passie delen: het bestrijden van voedselverspilling. Het was een proces dat gepaard ging met vallen en opstaan. Er is geëxperimenteerd met een restproduct van de bierbrouwerij, schillen van citrusvruchten en andere soorten 'afval' producten. Uiteindelijk kwamen we erachter dat we door fruit uit de verbrandingsoven te redden de meeste impact maken én het lekkerste product kunnen maken. Lees hier meer over ons en onze missie! 

Dit zijn de Koprollers

Lisan

Deze avontuurlijke chica is onze netwerker. Ze gooit overal lijntjes uit en kent veel mensen in Utrecht. Daarnaast is ze ook een fruit-red specialist; ze weet welk fruit waar gered kan worden. Lisan zorgt dat we minder praten en meer redden!   

Sake

Sake leidt het groepsproces in goede banen en is de mastermind achter onze recepten. Zo is hij de bedenker van onze amazing Rollies! Deze chef weet zelfs een ordinair stokbrood met ei om te toveren tot een culinair spektakel. 

Bonaly

De creatieve spirit van onze business. Deze fashionista bedacht ons logo en alle mooie dingen op de website en socials. Ze houdt zich bezig met de branding en marketing en zorgt daarnaast ook nog eens erg goed voor haar teamgenoten. 

Robin

Robin is de stabiele factor in de groep. Ze zorgt ervoor dat iedereen met beide benen op de grond blijft staan. Met een lach stelt ze kritische vragen en regelt ze de financiële zaken. Hierdoor hebben we kunnen groeien tot een onderneming. 

Eva

Cheerleader Eva houdt de positieve spirit vast in de groep. Ze houdt zich bezig met de socials en innovatie van de business. Lange vergaderingen zijn niks voor haar, Eva gaat liever snel over tot actie. De mango Rollie is haar lievelings! 

Onze missie

Koprol in Utrecht strijdt tegen voedselverspilling in Utrecht. Onze missie is om Utrecht verspillingsvrij te maken! Dat doen we door het verkopen van een product dat gemaakt is van fruit dat anders verspild zou worden. Dit fruit halen we op bij een aantal kleinschalige groenteboeren, hier bij ons in de buurt. De appels met een deukje en bananen met een kleurtje die de winkel zelf niet meer verkocht krijgt, houden zij voor ons apart. Dit fruit redden wij zo, samen met hen, van de prullenbak. 

Door het fruit eerst tot een smoothie te blenden, uit te gieten op een plaat en vervolgens te drogen in een droogoven, toveren we dit fruit om tot een lekkere snack: de Rollie! Het drogen van het fruit levert niet alleen een lekker tussendoortje op, maar zorgt er óók nog eens voor dat de houdbaarheid van het fruit en heel stuk wordt verlengd. Zo kunnen we echt impact maken.

Door de verkoop van Rollies dragen wij bij aan de oplossing van een groot en ingewikkeld probleem: voedselverspilling. Iedereen weet het, er worden bergen aan eten verspild. Deze verspilling vindt plaats op allerlei manieren en op verschillende plekken in de voedselketen. Een rapport van UK's global food security programme concludeerde in 2013 al dat deze verspilling aanpakken essentieel is om “voldoende voedsel te leveren, een ​​groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden en de honger te bestrijden, die wereldwijd een op de acht mensen treft” (The Guardian, 2013). 

 

Naast dat we verspilling voorkomen door afgeschreven fruit te gebruiken, hopen we dat onze Rollies je een stukje bewuster maken van dit probleem. Koprol is een startup met een boodschap. Door ons verhaal te delen, weet iedereen dat onze Rollies van afgeschreven fruit gemaakt zijn. Dat is immers ons ‘unique selling point’. Gemaakt van afgeschreven fruit en dan toch zo lekker! Het laat jullie ervaren hoe zonde het zou zijn als dat fruit verspild zou worden. Het geeft je de kans om zelf te zien en proeven dat veel van dit afgeschreven fruit écht geen afval is. 

 

We hopen dat we ooit overbodig zijn, maar tot die tijd rolles wij die Rollies! Rol jij met ons mee?